2011. március 10., csütörtök

Bazi nagy zabálás


Minden évben eljön a torkos csütörtök, az éttermek szuper fogása, hogy több vendég térjen be hozzájuk. Az országban több ezer étterem csatlakozott a mozgalomhoz, melynek lényege, hogy ezen a napon fél áron fogyaszthat a drága vendég. Most újra itt egy alkalom, hogy lakmározhassunk a haverokkal, még akkor is, ha jó pár forintunkba kerül.

Hamarosan valóra válik a farsangi mondás, mely így szól: „Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon". A torkos csütörtök egy régi népszokás, amely a nagyböjt előtti utolsó nagy zabálás alkalma volt. Sok külföldi országban is él még ez a hagyomány, hamvazószerda előtti csütörtökön tartják. Ezzel ellentétben, hazánkban az éttermek most csütörtökre, éppen hamvazószerda utánra tették az akciójukat.

Remek üzlet, hiszen sok helyen külön étlapot készítenek erre a napra, és csak abból válogathatunk, ha olcsón akarunk enni. Ezen azonban olyan ételek szerepelnek, melyek előállítása is jóval olcsóbb. A lényeg az, hogy mi azt hisszük, így sokkal inkább megéri, mintha megfőztük volna ugyanezt a kaját, pedig az igazság szinte biztos nem ez. 

Fotó: http://bloge.blog.hu
Egy héttel előre asztalt kell foglalni a kiválasztott helyen, mert, ha csak véletlenül esel be az étterembe, tuti nem lesz helyed, aki meg egyszerűen betérne egy ebédre, jobb, ha nem is próbálkozik étterembe menni ezen a jeles napon. 

Az egész, csütörtöki vendéglátó őrület a Magyar Turizmus Zrt.- nek köszönhető, ugyanis ők elevenítették fel ezt a szokást. Persze mindenki örül, hogy olcsóbban, fél áron ehet, az étterem meg úgy gondolja, hogy ha a vendégnek ízlett az étel, máskor is ellátogat hozzájuk, és így visszajön a torkos csütörtökön adott kedvezmény.
 Sok helyen már évente kétszer, háromszor is tartanak ilyen napot, vagy állandó kedvezményekkel próbálják elcsábítani az embereket, mégis ez az egy nap különleges, mert mindenhol tartják, és van elég étterem, amiből választhatunk. Az étterembe érve azonban „a marhák a vályúhoz” érzésed támad. Amint van szabad hely, gyorsan leültetnek, még a kabátodat le sem vetted, de a pincér már ott van a rendelésért. Az előre megfőzött, és újra melegített ételeket szélsebesen hozzák, majd amint leraktad a villád, kanalad, már veszik is el előled a tányért. A lényeg, hogy minél gyorsabban, minél többen egyenek, ilyenkor a szokványos nyugodt, pihentető éttermi étkezésnek nyoma sincs.

Nem véletlen, hogy a torkos csütörtök helyett használhatjuk akár a zabáló, tobzó vagy kövér szavakat is, hiszen gyorsan magunkba tömünk olyan sokat, amennyit csak lehet, az étkezés élvezetét pedig fél perc alatt elfelejtjük, azt sem tudjuk mit ettünk, csak az a lényeg, hogy tele legyen a poci. 

Varga Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése